Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Negativt med benersättningsmaterial

Implantat för att ersätta förlorade tänder blir allt vanligare. För att implantatet ska fästa krävs ibland implantat av nytt ben eller ersättningsmaterial för ben. I det senare fallet visar forskning att risken för bakterier ökar om benersättningsmaterial används.

Läs mer »

Läkare varnar för avloppsslam på åkrar

“Läkare för miljö” varnar för att lägga avloppsslam på åkrar i en debattartikel i Dagens Medicin. Tandvårdsskadeförbundet har också varnat för det och menar att ska fosfor återvinnas måste fosforn separeras från tungmetaller och organiska gifter innan den återförs. Metoder för detta finns. Bra att läkare engagerar sig i denna fråga, märkligt dock att de inte nämner ett ord om kvicksilver i sin artikel trots att det på kort sikt kanske är mest allvarligt.

Läs mer »

Psykofarmaka ökar risken att bli dement

Antalet dementa i världen beräknas vara cirka 36 miljoner idag och förväntas öka till 115 miljoner år 2050. Det finns inget botemedel. Ett antal riskfaktorer är kända, liksom ett antal hälsokostmedel som skyddar mot insjuknande.

Läs mer »

Rösta rätt i landstingsvalet

Landstingets politiker har stort inflytande över hur tandvårdsförordningen tillämpas när det gäller fyllningsbyte. I dag är informationen om möjligheten till bidrag för fyllningsbyte så gott som obefintlig i landstingen liksom kompetensutvecklingen av läkare och tandläkare inom området. Dessutom har landsting och regioner fattat beslut om mängder av egna restriktioner som försvårar för våra medlemmar. Vad gör dina landstingspolitiker i denna fråga? Din röst i valet är viktig.

Läs mer »

Rapport om amalgam från EU:s expertgrupp SCENIHR

EU:s expertgrupp SCENIHR har nu kommit med en revideras rapport om säkerheten med amalgam och alternativa dentala material i tandvården .Den 16 november 2014 har ett möte annonserats ut för synpunkter innan rapporten slutligt fastställts. Troligen företräder någon av våra europeiska organisationer Tandvårdsskadeförbundet på mötet. Vi kommer dock ensamma eller tillsammans med andra avge ett remissyttrande till expertgruppen. Mer om det senare.

Läs mer »

Egna tänder men dåligt skötta

Det är situationen för mänga äldre i dag. Förr hade de flesta äldre få eller inga tänder kvar och levde med avtagbara proteser. Tandhygienen var då lättare än i dag. Nu måste vårdpersonalen verkligen borsta tänderna på sina klienter om inte tänder ska förfalla helt. Viktigt är också att våra äldre äter näringsriktigt för att behålla en bra tandhälsa.

Läs mer »

Sida 521 av 775 sidor < Första  < 519 520 521 522 523 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)