Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Inflammation runt tandrötterna vanligt vid kronor

Periapikala tandinflammationer (AP), en nedbrytning av vävnaden runt tandrötterna och tidigare kallat fokalinfektion, sprider bakterier och inflammatoriska ämnen till övriga kroppen.

Läs mer »

Sjuk - men frisk enligt doktorn

Tandvårdsskadeförbundets ordförande Margaretha Molius har i en gästledare i Medicinsk Access skrivit om hur det är att vara sjuk när ingen tror på en. Hon pekar i artikeln på att tandvårdsskadade i genomsnitt är sjuka i 12 år innan de förstår orsaken. I samma tidning finns Tandvårdsskadeförbundets pressmeddelande om landstings och regioners oförmåga att informera om bidrag till fyllningsbyte under rubriken Fattiga har inte råd att bli friska.

Läs mer »

Nytt ansvarsområde för medicintekniska produkter

Ansvaret för läkemedel och medicintekniska produkter ska flyttas från EU:s direktorat för hälsa och konsumtion till direktoratet för inre marknad och industri. Mot detta har många organisationer protesterat med representerar för både professioner och patienterna. Till och med det Europeiska tandläkarrådet finns med bland dem som undertecknat protesterna. Anledningen är att hälsofrågorna genom denna flytt anses komma bort.

Läs mer »

Patientens möjlighet rätta läkarjournaler stoppas

Uppsala läns landsting beslutade om att patienternas journaler skulle bli tillgängliga via internet. Därtill beslutades att patienterna skulle få möjlighet att kommentera läkarens journalanteckningar plus att bestämma vilka av dessa som skulle vara tillgängliga för andra vårdgivare. Detta har nu stoppats av fackliga organisationer. Missuppfattningar och felaktigheter finns i journalerna och att patienten själv får möjlighet att rätta är välkommet.

Läs mer »

Återvinning av elektronikskrot exponerar arbetarna för metaller

Elektronikprodukter innehåller ett stort antal giftiga ämnen, metaller, flamskyddsmedel, klorerade substanser med mera. Exponering vid återvinning riskerar hälsan hos arbetarna.

Läs mer »

Skatt på socker

Socker ökar risken för karies, vilket egentligen inte är nytt. Forskare har nu funnit att om sockerkonsumtionen är högre än 3 procent av totala energiintaget ökar risken för karies markant. Forskarna föreslår skatt på socker.

Läs mer »

Sida 515 av 771 sidor < Första  < 513 514 515 516 517 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)