Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Vart har den patientnära vården tagit vägen?

Tandvårdsskadeförbundet är den enda patientföreningen som finns för personer som skadats i tandvården. Ändå får vi inte delta i utredningen som ska se över 2008 års tandvårdsreform. Det skriver socialdepartementet i brevsvar till förbundet. Det är en anmärkningsvärd nonchalans i dag då politikerna talar om patientnära vård och ger myndigheterna i uppdrag utreda hur man bättre tar tillvara patienternas egen kraft. Trots det får en stor patientorganisation som Tandvårdsskadeförbundet inte delta.

Läs mer »

Magnesiumsulfat utvärtes bra för hälsan

Att bada i mineralrikt vatten har gamla anor, främst som bot mot hudsjukdomar.

Läs mer »

Politikerna struntar i amalgamfrågan

En enda politikern (fp) har under allmänna motionstiden skrivit en motion specifikt om våra frågor. Flera riksdagsledamöter har dock skrivit motioner om att integrera tandvården i den allmänna hälso- och sjukvården respektive om att regeringen bör se över tandvårdsstödet som i dag innebär att den enskilde betalar minst 3000 kr årligen innan någon form av försäkringsskydd inträder. För många är det en stor summa pengar och precis som motionärerna skriver blir tandvård därmed en klassfråga.

Läs mer »

Amalgam störst kvicksilverkälla

Nu ger forskaren Gunilla Sandborgh-Englund Tandvårdsskadeförbundet rätt i att kvicksilver från de egna amalgamfyllningarna har störst betydelse för kroppens kvicksilverupptag. Hennes nya föreläsningsanteckningar finns att hämta från Karolinska Institutets hemsida. Bland annat visar siffrorna att äldre har kvar tänderna och amalgamet längre upp i åren än tidigare och att det dröjer 80-90 dagar innan kvicksilver i blodplasman “normaliserats”. Hon bekräftar alltså Tandvårdsskadeförbundets bild.

Läs mer »

Låga halter metaller och antibiotika orsakar antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens är ett allvarligt och ökande problem. Minskad användning av antibiotika är otillräckligt.

Läs mer »

Rotfyllningar problematiska

Rotfyllningar ställer ofta till problem på grund av bakterietillväxt. Rotfyllda tänder är död vävnad och omgärdas av bakterier. Risken är stor för psykiska problem, kronisk trötthet, hjärtinfarkter med mera. Utdragna rotfyllda tänder luktar illa på grund av alla bakterier som omger dem. Tandvårdsskadeförbundet anser det bättre att dra ut tanden än att rotfylla. För dig som patient kan det dock vara svårt att få en redan rotfylld tand utdragen om den inte uppvisar tydliga tecken på infektion.

Läs mer »

Sida 510 av 775 sidor < Första  < 508 509 510 511 512 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)