Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Kvicksilver påverkar även i låga doser

Försök på möss visar att även låga halter kvicksilver påverkar hjärna, lever och njurar. Mössen fick tungmetaller via dricksvattnet. Kvicksilver medförde bland annat att halten magnesium och koppar ökade extremt mycket och arsenik minskade halten zink. Upptäckten är skrämmande då man tidigare trodde att låga halter inte hade någon biologisk betydelse.

Läs mer »

Kan man lita på odontologisk forskning?

Finska forskare finner att vetenskapliga studier inom odontologin ofta innehåller felaktiga slutsatser och falska resultat till följd av brister i statistiken. Tandvårdsskadeförbundet har kritiserat många vetenskapligt bedrägliga forskningsrapporter inom amalgamområdet utan att få gehör. SBU som själva anser sig vara objektiva och kritiskt granskande borde undersöka riskerna med dentala material inklusive amalgam. Hittills har de vägrat ta sig an uppgifter. Är det alltför kontroversiellt?

Läs mer »

Informera mer om biverkningar

Det säger IVO angående en anmälan där patienten efter många års användning av ett läkemedel fick så allvarliga biverkningar att hon avled. IVO (Inspektionen för vård och omsorg) anser att läkare måste informera återkommande om biverkningar av läkemedel. Vore intressant att veta hur IVO anser att tandläkare ska göra med dentala material. Ytterst sällan informerar tandläkaren om risker med amalgam, titan eller guld.

Läs mer »

Periodiska systemet i tänderna

Periodiska systemet är ett diagram över alla naturligt förekommande grundämnen, allt ifrån väte och ädelgaser till tungmetaller. Vi är väl bekanta med att borrning och slipning i amalgam frisätter metaller som kvicksilver, tenn silver och koppar, och att en del ytterligare metaller som guld, platina, palladium och titan finns i dentala restorationer, liksom kisel, kol, syte och kväve i plastmaterial.

Läs mer »

Tf är en viktig patientorganisation

Tandvårdsskadeförbundet företräder de som blivit allergiska, fått skador av tandvården eller blivit felbehandlade. Förbundet bidrar med information och fakta som folk bör överväga vid materialval, rotfyllningar, implantat och mycket annat. Förbundet påverkar också myndigheter och politiker samt deltar aktivt i debatter. Dock blir förbundet sällan inbjuden till utredningar och liknande, vilket i sig är anmärkningsvärt. Detta tydliggjordes på Tandläkarstämman i december av professor Klinge..

Läs mer »

Tandläkare bör varna för implantat

Det rådet ges i Tandläkartidningen. Anledningen är svårigheten att hålla rent runt implantaten och den stora risken för bakterier så kallade periimplantit. Tandvårdsskadeförbundet har tidigare uppmärksammat problemen, men nu kommer varningen också från professor Stefan Renvert tillika generalsekreterare för European Federation of Periodontology (EFP) och sannolikt ger hans varning större uppmärksamhet än vår. 20 procent av alla som får implantat beräknas få allvarliga bakterieinfektioner.

Läs mer »

Sida 501 av 775 sidor < Första  < 499 500 501 502 503 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)