Tandvårdsskadeförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

En parasit kan orsaka tandlossning

Forskare har hittat en speciell amöba, det vill säga en liten encellig parasit, i tandköttsfickor hos personer som lider av parodontit. Så många som 80 procent av dem med inflammationer i tandköttet hade denna parasit mot bara 15 procent hos dem med friskt tandkött. Kanske kan detta visa vägen till effektivare behandling av parodontit. 

Läs mer »

Tandläkaren hämtar med bil

Tandvårdsskadeförbundet har tidigare uppmärksammat de problem riskgrupperna för Covid-19 har att ta sig till och från tandläkaren. Nu finns åtminstone en mottagning som hämtar sina patienter som tillhör riskgrupperna. De erbjuder också tider på kvällarna utan andra patienter närvarande och med minimalt med personal. Dock erbjuds detta endast i Göteborg och Stockholm. Detta företag har också hemtandvård. 

Läs mer »

Finns evidens för antibiotika vid tandvärk?

Tidigare gavs så gott som alltid antibiotika vid tandvärk före rotfyllning eller utdragning av tanden. Nu är man i tandvården betydligt mer restriktiv med antibiotika och frågan vi ställer oss är förstås vilka vetenskapliga underlag som finns för eventuella antibiotikakurer i samband med infektioner i tandrötter. 

Läs mer »

Andas rätt - slipp tandställning

Att andas med näsan istället för med munnen skapar bättre syresättning av lungorna, minskar risken för infektioner och förbättrar käkarnas tillväxt och gör att tandställning inte behövs. För bra för att vara sant? Läs själv om medveten andning.

Läs mer »

Nu varnas för aerosoler i vården

Socialstyrelsen har nu kommit med nya direktiv angående spridning av Covid-19. Coronaviruset sprids alltså via aerosoler, det vill säga små vattendroppar som bildas när tandläkaren borrar med höghastighetsborr och vid en del andra moment i hälso- och sjukvården. Aerosoler är små minivattendroppar som kan spridas i rummet, men också ligga kvar länge. 

Läs mer »

Hur påverkas äldres tandhälsa?

I spåren av Covid-19 isolerar sig folk över 70 år och andra riskgrupper. Många har sedan tidigare problem med tandhälsan. Trots behov av tandläkarbesök vågar många sig inte till tandläkaren för åtgärder eller undersökningar. Frågan är hur detta påverkar tandhälsan på längre sikt och vad samhället kan göra för att underlätta riskfria tandläkarbesök.

Läs mer »

Sida 6 av 582 sidor < Första  < 4 5 6 7 8 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.
 
OBS! Tf:s årstämma hålls digitalt via zoom den 13 juni, anledningen Covid-19 och myndigheternas restriktioner. Således ingen träff i Gävle. Inga anmälningar från medlemmar finns. Deltagare vid stämman är delegater, styrelse och valberedning. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar och funktionshinder. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla som blivit sjuka eller funktionshindrade av tandvården ska ha rätt till samma vård och rehabilitering som andra.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu