Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Kaffe minskar melanomrisk

En nyhet som bör glädja kaffeälskare har publicerats i en cancertidskrift. Forskare från USA har följt närmare en halv million personer under 10 år och relaterat deras kaffedrickande till risken att utveckla malignt melanom, hudcancer.

Läs mer »

Kronisk trötthet och depression- det kan vara amalgam?

Ny forskning visar evidens mellan dentalt amalgam, kronisk trötthet, depressioner, ångest och självmord. Psykiska sjukdomar som ökar i samhället. Svenska myndigheter försöker mörka hela amalgamfrågan med hänvisning till att amalgam är förbjudet. Fortfarande har minst hälften av befolkningen amalgam i tänderna och i riskzon för sjukdom. När tänker myndigheterna ta tag i denna fråga för att stoppa onödigt lidande? Information måste gå ut till vården för diagnoshjälp med mera.

Läs mer »

Nya patientlagen

Viktigast för tandvårdsskadade i den nya patientlagen är sannolikt 5 kap. som är tydlig med att vården så långt möjligt ska utformas i samråd med patienten. Det har Tandvårdsskadeförbundet önskat länge och förhoppningen är att det nu ska bli verklighet.

Läs mer »

Kariesvarning för enzym som bryter ner kollagen

Svenska forskare visar i en ny studie ett klart samband mellan kariesangrepp och ett kroppseget enzym som bryter ner kollagen. Detta ger en helt ny syn på vad som orsakar “hål i tänderna”. Det handlar om enzymet metalloproteinase (MMPs), som andra forskare funnit påverkas av både gener och kvicksilver. Än så länge är denna forskning ny och några slutsatser kan knappast dras, men en del intressanta uppgifter kommer ändå fram. Nedbrytning av kollagen kan bland annat ge mindre hållbart dentin.

Läs mer »

D-vitamin, krittänder och kariesrisk

Vi har tidigare i Tf-bladet nr.2, 2014 rapporterat om den allt vanligare förekomsten av krittänder, hypomineralisering, MIH, hos barn, en förändring där tänderna får för lågt mineralinnehåll och blir spröda. Orsaken eller orsakerna anses okända men miljögifter som bisfenol A är misstänkta. Tillskott av D-vitamin minskar kariesrisken plus risken för MIH. D-vitamin tycks vara bättre för tandhälsan än fluor.

Läs mer »

Nytt namn på kroniskt trötthetssyndrom?

Den omdiskuterade diagnosen kroniskt trötthetssyndrom, också kallat myalgisk encefalomyelit, kan komma att ändra namn till ?systemic exertion intolerance disease?, eller seid. Förslaget kommer från ett amerikanskt institut som tagit fram nya diagnostiska kriterier. Frågan är om namnändringar förbättrar för dem som är kroniskt trötta. Bra vore om diagnoserna bättre avspeglade orsakerna till sjukdomarna. Många med kroniskt trötthet har problem med dentala material.

Läs mer »

Sida 492 av 774 sidor < Första  < 490 491 492 493 494 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)