Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Tandvård till asylsökande

Asylsökande ska få  samma tandvård och sjukvård som svenska medborgare. Alla vet inte om det, vilket Tandvårdsskadeförbundet i Malmö fick erfara då de informerade om tandvård på en mässa för nyanlända medborgare. Bland läkare och tandläkare råder också osäkerhet om vad som gäller, skriver Läkartidningen i en artikel. Nyanlända har behov av information omkostnader för tandvård, att amalgam inte får användas och om risker med dentala material. 

Läs mer »

Ny spännande teknik

Med hjälp av ny teknik kan man nu se flera skikt i tänder, ben och hjärnan. Tekniken kan bland annat vara till hjälp vid utveckling av nya dentala material. Den är dyr och kommer sannolikt aldrig bli något som rutinmässigt kan användas för att kontrollera de egna tändernas kvalitet trots att det kunde vara intressant för många.

Läs mer »

Organiskt kvicksilver i hjärnan

Trots mångårig forskning om kvicksilvrets ansamling och omsättning i hjärnan, är fortfarande det mesta okänt. Det gäller så centrala frågor som hur länge det stannar i hjärnan vid olika exponeringar och vid exponering för metylkvicksilver respektive kvicksilverånga.

Läs mer »

Allmänna råd om kvicksilver i tandvården gäller fortfarande

Arbetsmiljöverket påstår att de allmänna råden om arbete med kvicksilver i tandvården fortfarande gäller trots att verket tagit bort råden. Myndigheten menar att det är arbetsgivarens ansvar att se till att högvolymsug och vattenkylning används vid alla amalgamarbeten (vilket även bör gälla tandhygienisternas arbetsplatser). Det är också arbetsgivarna som ska se till att gränsvärdena för kvicksilver i arbetsmiljön inte överskrids. Dags således för arbetsgivarna att informera personalen och att via mätningar kontrollera kvicksilverhalten i personalens andningszon.

Läs mer »

Bakterietillskott minskar risken för diabetes

Forskare har funnit att om man ger nyfödda (före 27 dagars ålder) probiotika har det skyddande effekt hos dem som har hög ärftlig risk att drabbas av diabetes typ 1. Risken för diabetes halverades för dem som fick probiotika tidigt i livet. - Teoretiskt sett skulle probiotika kunna framkalla en bättre sammansättning av tarmfloran, förklarar Ulla Uusitalo bakgrunden till studien. Hon är nutritionist vid universitetet i Tampa, Florida, och försteförfattare till artikeln som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Jama Pediatrics.

Läs mer »

Patientorganisationer behövs i vården

Myndigheten för vårdanalys har utrett funktionshinderrörlesen medverkan i vården. Utredningen konstaterar att patient- och funktionshinderorganisationer behövs i vården. Samtidigt konstaterar myndigheten att vården inte alltid tar tillvara dessa organisationers kunskaper. Myndigheter och landsting behöver därför se över rutinerna för samverkan med Tandvårdsskadeförbundet och andra organisationer. Patientens erfarenhet behöver bättre tas tillvara, enligt utredningen.

Läs mer »

Sida 439 av 771 sidor < Första  < 437 438 439 440 441 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)