Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Kvicksilver är ett farligt gift

Att blanda guldhaltig sand med kvicksilver är ett vanligt sätt att utvinna guld. Amalgamet som bildas upphettas och kvicksilver försvinner som kvicksilverånga och kvar är guldet. Problemet är att den som jobbar med detta får i sig farligt höga kvicksilverhalter. I Colombia rapporteras nu att barn dött till följd jobb i gruvor och osaken är kvicksilverförgiftning. Amalgamet vi har i tänderna består till hälften av kvicksilver och och även från det försvinner kvicksilverånga dagligen.

Läs mer »

Parodontit ökar risken för bröstcancer

Parodontit är en kronisk inflammation i mjukvävnaden runt tänderna och i mer framskridet stadium även innefattande en nedbrytning av benvävnaden, något som kan leda till att tänder lossnar eller behöver dras ut. Bakterier och immunceller i den skadade vävnaden sprider aggressiva och inflammatoriska substanser till blodet och vidare till olika organ. En lång rad studier har visat att parodontit är associerat med, eller direkt orsakar olika sjukdomar.

Läs mer »

Norska tandsköterskornas framgångrika kamp

Tandsköterskor har utsatts för stora mängder kvicksilver i arbetsmiljön. Många har blivit oförklarligt sjuka. I Norge har tandsköterskorna fått sina skador erkända som arbetsskador och fått arbetsskadeersättning, men inte i Sverige. Nu har de norska tandsköterskorna i en rapport redovisat orsakerna till sina framgångar med förhoppningen att tandsköterskor i andra länder ska ta efter.

Läs mer »

Inget amalgamförbud i EU

Ett förslag har utarbetats för ratificering av Minamatakonventionen som senare ska behandlas av EU-parlamentet. Tyvärr innebär det en utfasning av amalgam och inget förbud. Tandvårdsskadeförbundet och flera organisationer som står oss nära fortsätter att kraftfullt agera för ett amalgamstopp i EU. Det nuvarande förslaget kan dock betraktas som ett bakslag i det arbetet.

Läs mer »

Yttrande över utredningen "Ett tandvårdsstöd för alla"

Tänderna måste betraktas som en del av kroppen och då handlar det inte bara om munhålans sjukdomar, skriver Tandvårdsskadeförbundet i yttrandet över slutbetänkandet från utredningen som sett över 2008 års tandvårdsreform. Utredningen har uppmärksammat problem för patienterna att klaga på tandvården liksom att tandvården och den medicinska vården inte kommunicerar. Förslagen är dock främst nya utredningar. Tandvårdsskadeförbundet kritiserar utredningen för att inte ha med någon patientorganisation och inte heller tandsköterskornas fackliga organisation fick möjlighet att delta.

Läs mer »

Aluminium ansamlas i benvävnad under livstiden

Strukturen och hållfastheten hos benvävnad påverkas av hormoner, inflammatoriska processer och näringsförhållanden. Balansen mellan osteoblaster, benuppbyggande celler, och osteoklaster, bennedbrytande celler och tillgången på kalcium och fosfat bestämmer benens hållfasthet. Mindre väl känt och undersökt är hur kroppsfrämmande ämnen som metaller, fluor och andra gifter ansamlas i benvävnad och påverkar benens styrka.

Läs mer »

Sida 431 av 775 sidor < Första  < 429 430 431 432 433 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)