Tandvårdsskadeförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Lågt stöd för antibiotika i tandvården

Enligt en artikel i Tandläkartidningen finns sällan anledning att använda antibiotika lokalt. I flertalet fall med t. ex. infektioner i tandköttsfickor, runt implantat och i rotkanaler är mekanisk och kemisk behandling ofta effektivare. Man slipper också risk för resistens genom att inte använda antibiotika. Ibland kan det vara svårt att skilja mellan svamp- och bakterieinfektioner. På svampinfektioner har antibiotika ingen effekt. 

Läs mer »

Ny komposit lovar gott

Ett nytt intressant dentalt kompositmaterial har utvecklats med så kallad TYC-klickkemi. Om detta skriver forskaren Michael Malkoch i Tf-bladet nr 2 2019. TYC-materialet. Den nya tekniken kan används som lim vid t. ex. benbrott och gör att titanplattor och titanskruvar inte behövs. Man limmar ihop benet med ett så kallat TATO-lim. Det låter lite science fiction och det är också så att detta sätt att hantera olika molekyler är helt nytt inom kemin. Kanske kan vi nu få bra och giftfria ersättningar för metaller både i tandvården och den medicinska vården.

Läs mer »

Nytt Tf-blad har kommit

Tf-bladet nr 2 2019 har precis kommit. Det innehåller kort om förbundets årsstämma, en intressant artikel om nytt dentalt material baserat på så kallad TYC klickkemi och en av våra medlemmar berättar om hur livet förändrades efter borttagning av en rotfyllning. Medlemmar har redan fått tidningen i brevlådan, övriga är välkomna att läsa några av artiklarna via hemsidan, se nedan. 

Läs mer »

Dålig andedräkt?

Dålig andedräkt är ett socialt handikapp som drabbar många människor. Ofta är det bakterier, svampar eller andra mikroorganismer som växer till i tungan som utgör problemet, men det kan också handla om tarmen. Om man söker orsaken till problemet går det ofta att göra något åt det. 

Läs mer »

Krona kan rädda spruckna tänder

En studie som gjorts på tänder som fått sprickor men där tandpulpan inte fått bestående skador visar att tanden i vissa fall kan räddas om tandläkaren sätter på en krona. Tänder som inte fick en krona löpte tre gånger högre risk att drabbas av komplikationer, enligt studien. Män löpte högre risk än kvinnor, vilket enligt forskarna troligen beror på männens större bitstyrka som förvärrar sprickorna. 
 

Läs mer »

Titandioxid (vitt färgämne) skadar

Titandioxid är ett vitt färgämne som finns i många olika produkter. Forskning om hur det påverkar levande organismer är inte så stor, men under senare år har forskare funnit att titandioxid påverkar DNA och kan öka risken för cancer, den ökar också inflammationer och påverkar tarmfloran negativt. Forskare efterlyser nu regler för användning av titandioxid. 

Läs mer »

Sida 5 av 541 sidor < Första  < 3 4 5 6 7 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.


Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin (egen hemsida)

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu