Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Biverkningar av dentala material - en översiktsartikel

Många risker finns med dentala material, men tidigare har tandläkare och forskare på olika sätt mörkat dessa. Nu har emellertid odontologiska kliniken i Bergen och NIOM skrivit en artikel om risker för biverkningar och tar upp både allergier och andra överkänslighetsreaktioner.

Läs mer »

Fortsatt oro om assistansersättning

Regeringen har fattat beslut att förbättra möjligheten till assistansersättning, vilket finns som ett uppdrag till försäkringskassan via regeringens regleringsbrev 2017. Handikappförbunden hyser ändå viss oro och menar att det inte finns något överutnyttjande av assistans utan snarare handlar det om att det finns ökat behov.

Läs mer »

Mjölksyrabakterier skyddar

Många sjukdomar tycks ha sitt ursprung i tänderna och särskilt har hjärt-kärlsjukdomar kopplats till parodontit och tandlossning. Nu visar ny svensk forskning att mjölksyrabakterier är viktiga för att skapa bra munhälsa och därmed minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Ät alltså mer syrade grönsaker och syrad mjölk.

Läs mer »

Normalnivåer av vitamin B-12 inte tillräckliga vid förstadium till Alzheimer

Brist på vitamin B12 har en rad negativa konsekvenser för kroppen som ökad risk för neuropati, nedbrytning av myelin och nedsatt kognitiv förmåga, förutom de sedan länge kända effekterna på blodbilden. Men även låga ”normalnivåer” kan hos personer med risk för demens vara otillräckliga.

Läs mer »

Fortsatt bidrag för fyllningsbyten?

Socialstyrelsen har ett regeringsuppdrag att se över tandvårdsförordningen, vilket inkluderar även fyllningsbyte som led i en medicinsk behandling. Dessa paragrafer handlar om bidrag för fyllningsbyte om man har en konstaterad allergi mot ett dentalt material eller om man varit långvarigt sjuk och själv misstänker att fyllningarna orsakar symtomen. Få känner till dessa möjligheter till fyllningsbyte. Möjligheten att få sådana bidrag beror på var man bor då landsting och regioner gör olika bedömningar.

Läs mer »

Minskad halt kvicksilver hos barn

Vetenskapsradion och Naturvårdsverket har tagit upp en tidigare publicerad undersökning som visar att kvicksilverhalten hos barn minskat under senare år. Något som anses kopplas till minskad amalgamanvändning i tandvården. Självklart minskar folks kvicksilverbelastning om amalgamet tas bort. Amalgambärare har generellt högre halter än icke-amalgambärare.

Läs mer »

Sida 371 av 771 sidor < Första  < 369 370 371 372 373 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)