Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Motståndet mot amalgam lyfts fram i tandläkartidning

Tandläkartidningen Dental Tribune har i en intressant artikel tagit upp problemen med amalgam - både dess hälso- och miljörisker. I artikeln gavs stort utrymme åt IAOMT, trots att denna organisation aktivt driver på för att amalgamet ska förbjudas. Kanske börjar motståndet mot amalgam luckras upp i hela världen.

Läs mer »

Proteser i nylon bra alternativ för allergiker

Alternativ för personer känsliga för vanlig plast som innehåller metakrylater finns sedan länge. Det som oftast används i avtagbara tandproteser är nylon (polyamid) med produktnamnen Valplast och Breflex. Dock har det saknats vetenskaplig dokumentation för dessa material, men en ny undersöning visar goda egenskaper, men fortfarande fattas klinisk dokumentation.

Läs mer »

Fluor under graviditeten?

Fluor under graviditen tycks minska IQ hos barnet, enligt en ny undersökning. Forskarna mätte fluor i gravida kvinnors urin och kontrollerade barnens IQ vid 6-12 års ålder. De mätte också fluor i barnens urin. IQ minskade i takt med att kvinnornas fluorhalt ökade. Däremot såg man ingen påverkan på IQ i relation till barnens fluorhalt i urinen. 

Läs mer »

Amalgam och kvicksilver glömt i tandvården

Internetodontology tar i ett uppdaterat informationsmaterial upp risker i arbetsmiljön för tandvårdspersonal. Främst uppmärksammas risken för olika plastmaterial och handskar som kan ge hudeksem. I faktabladet tas även härdlamporna upp och behovet av skyddsglasögon. Dock nämns inte med ett ord kvicksilverånga från folks befintliga amalgamfyllningar, trots att minst hälften av den vuxna befolkningen fortfarande har amalgam och äldre har ofta väldigt många både fyllningar och kronor av amalgam. 

Läs mer »

Underfunktion i sköldkörteln?

Kalla händer och fötter samt frusenhet på morgonen är några av de besvär som uppkommer om man har en underaktiv sköldkörtel. Ämnesomsättningen försämras om man har för lite sköldkörtelhormon och man kan få ödem och svullna och bli mer infektionskänslig. Huden kan också åldras och man kan få håravfall. Tidningen Kurera har publicerat en läsvärd artikel om sköldkörtelproblem.

Läs mer »

Kostomläggning viktigt för många

Kost som minskar inflammationer är bra för alla och särskilt bra för personer som blir sjuka av sina tandfyllningar. Viktigt är att ta bort socker och snabba kolhydrater liksom gluten och mjölkproteiner då sådana livsmedel ökar risken för inflammationer i kroppens organ. Ät därför iställetf fiberrika grönsaker och särskilt gröna bladgrönsaker inklusive broccoli och kål. Krydda med ingefära, gurkmeja, vitlöka och annat som också är känt för att hämma inflammationer i kroppen och drick ett glas rödbetsjuice om dagen. 

Läs mer »

Sida 326 av 774 sidor < Första  < 324 325 326 327 328 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)