Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Vad är hållbarast - metall eller icke metall?

En Cochrane-studie har gjorts för att söka skillnader i hållbarhet mellan kronor och broar i metall respektive icke-metall. Forskarna fann få studier som uppfyllde deras krav och resultaten var inte alltid trovärdiga bland annat på grund av finansiering av industrin.  Mer och kvalitativt bättre forskning behövs således. Några slutsater kunde inte dras av denna litteraturstudie och forskarna anser att tandläkarna tills vidare bör arbeta enligt sin egen kliniska erfarenhet. 

Läs mer »

Allergi mot metaller i tandställning

En tonårsflicka fick feber, blåsor i och utanför munnen, sväljsvårigheter, huvudvärk och en enorm trötthet. Läkarna hittade inga fel förrän de fann att mjälten var förstorad, vilket den kan bli vid allergier. De började leta efter något som kunde orsaka allergier och fann bland annat att hon var enormt känsligt för nickel. När tandställningen togs bort försvann symtomen efter en kort tid. 

Läs mer »

Klagomål eller anmälningar

Den som har klagomål eller synpunkter på vården får i framtiden endast möjlighet att anmäla detta till vårdgivaren. Reglerna trädde i kraft den 1 januari 2018. Vårdgivaren eller verksamheten ska bekräfta att de tagit emot klagomålet och ska senast efter fyra veckor lämna ett svar med förklaring till det inträffade. IVO:s roll är så gott som helt bortkopplad. 

Läs mer »

Risker med bisfosfonater

Vid benskörhet medicineras oftast med bisfofonater för att göra benvävnaden starkare och därmed minska risken för benbrott av olika slag. Medicineringen medför risk för benröta i käken och exempelvis utdragning av tänder kan medföra stora risker. De som ska behandlas mot benskörhet bör genomföra de odontologiska behandlingar som behövs innan medicinering. Ny forskning visar dessutom att kristaller i benet bildas vid medicinering med bisfosfonater. 

Läs mer »

Tandställningar ökar exponeringen för krom och nickel

Korrigering av bettet sker oftast med metalliska trådar, så kallad tandställning. Ofta handlar det om metallerna nickel och krom. Dessa metaller ökar under de första månaderna efter att tandställningen satts in. En färsk undersökning visar att även kosten har betydelse för hur mycket metaller som frigörs, vilket borde vara viktig information till patienterna.

Läs mer »

Gratis digital läkarkontakt

Vingåkers vårdcentral i Sörmland har tagits över av Doktor.se som har som affärsidé att erbjuda digitala vårdbesök via telefon, chatt eller videosamtal. Ingen patientavgift tas ut i Sörmland för digitala vårdbesök och eftersom man nu har rätt att välja läkare i annat landsting så kommer Doktor.se att erbjuda alla som hör av sig gratis digitala vårdbesök. 

Läs mer »

Sida 315 av 775 sidor < Första  < 313 314 315 316 317 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)