Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Höga stråldoser av tandläkarröntgen

CBCT-apparater, som används för att ta tredimentionella bilder, visar sig avge höga strålningsdoser. Svenska forskare har funnit hundra gånger högre stråldoser från dessa apparater jämfört med vanlig digital tandläkarröntgen. Forskarna anser därför att CBCT ska användas endast där behandlingen verkligen gör skillnad i behandlingen. 

Läs mer »

Granskning visar brister i tandvården

Vid granskning av små tandläkarkliniker upptäcktes brister i patientbehandlingen bland annat med obehandlade karies och så dålig dokumentation att det kunde vara svårt att förstå vilken behandling patienten fått. Få av dessa vårdgivare analyserade patienternas klagomål  och synpunkter i förbättringssyfte.. 

Läs mer »

Kvicksilver fortsatt arbetsmiljörisk i tandvården

Tandvårdspersonal exponeras för kvicksilver i högre grad än många andra yrken. Ohälsa är vanligt och särskilt gäller det tandsköterskor som utsätts för mer kvicksilver i samband med amalgamarbeten än tandläkare. Flera nya litteraturstudier har kommit som samstämt visar riskerna. I Sverige och Norge får man inte sätta in nytt amalgam, men problemen kvarstår vid arbete med befintliga amalgamfyllningar. Borrning och putsning i dessa ger upphov till höga kvicksilverhalter. 

Läs mer »

Amalgam skadligt för känsliga grupper

Forskning.no tar upp amalgamfrågan i en artikel där också Lars Björkman, chef för biverkningsgruppen i Bergen, intervjuas. Björkmans egen forskning visar att de som tagit bort sitt amalgam känner sig friskare och många andra undersökningar visar detsamma. Ändå tycks det vara svårt för denna forskare att tydligt säga att amalgam är ett hälsoskadligt material, men att det finns grupper som är särskilt känsliga kan han ändå konstatera.

Läs mer »

Naturligt sköldkörtelextrakt eller syntetiska hormoner?

Underfunktion av sköldkörteln är inte ovanligt. Förr i tiden behandlades man med frystorkat sköldkörtelextrat från gris och sådant finns fortfarande på marknaden. Dock krävs särskild licens för att skriva ut det i Sverige. Normalt ges alltså syntetiska hormoner i form av T-4 och/eller T-3. SBU har nyligen publicerat en fråga om vilka/vilket preparat som är bäst.

Läs mer »

Tarmfloran och hälsa

Att tarmfloran har betydelse för hälsan blir allt mer uppenbart. Mängder av forskning visar samband mellan tarmbakterier och sjukdomar. Kosten har stor betydelse för tarmflorans utveckling.

Läs mer »

Sida 303 av 771 sidor < Första  < 301 302 303 304 305 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)