Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Känslig för metaller? Mormors fel?

Medlemmar i Tandvårdsskadeförbundet är ofta känsliga för metaller och det handlar inte bara om kvicksilver från amalgam utan också om guld, platina, nickel, titan och flera andra metaller. Ärftliga faktorer har betydelse men även miljön påverkar. Forskning om epigenetik visar att redan i fosterstadiet kan gener påverkas och därmed föra vidare en känslighet på grund av att vissa gener aktiverats eller stängts av och detta kan påverka kommande generationer. Kvicksilver från t ex amalgam kan påverka epigenetiskt. 

Läs mer »

Förgiftad av kvicksilver hos tandläkaren

Fortsatt har många vuxna amalgam i tänderna och om tandläkare ska putsa eller borra i det krävs stor försiktighet. Tydliga förgiftningsfall med illamående, huvudvärk, synrubbningar och onormal trötthet rapporteras då och då till Tandvårdsskadeförbundet. Anledningen är att tandläkaren inte förstår riskerna vid hantering av amalgam. Därför är det viktigt att patienten själv är påläst och vet vilka skydd som behövs.

Läs mer »

Risker med tandblekning

En studie om tandblekning visar att risken är stor för biverkningar och bland dessa finns ökad känslighet i tänderna som exempelvis ilningar och reaktioner i slemhinnan intill tänderna. Detta gäller oavsett om tandblekningen gör av tandläkaren eller om man gör det hemma. 

Läs mer »

Konstgjort "benlager" på titanimplantat

Forskningen går framåt. Titanimplantat har länge ansetts vävnadsvänligt och accepteras också hos många patienter. Dock finns en viss andel där det fungerar mindre bra och kroppen kan till och med stöta ut implantat. Nu har emellertid ett företag med ursprung på Chalmers i Göteborg hittat ett sätt att göra konstgjort ben med samma molekyler som finns i människokroppen. Genom att täcka implantatets yta med detta förbättras inläkningen. 

Läs mer »

Krav på minskad mängd fluor

Den amerikanska myndigheten FDA föreslår sänkt gränsvärde till 0,7 mg/liter för tillåten halt fluor i flaskvatten. Anledningen är risken för fluoros, vilket innebär missfärgning av tänderna och att emaljen kan ta skada. 

Läs mer »

Vilken röntgenmetod är bäst?

Kariesangrepp, rotfyllningar liksom käk- och ansiktssmärtor är några exempel på besvär där man kan behöva ta röntgenbilder för att förstå orsaken till problemen. Tidigare fanns inte så många alternativ, men nu finns flera olika storts röntgenutrustning och många ställer frågor om vilken sorts röntgen som tandläkaren borde ha för att kunna hitta orsaken till besvären. 

Läs mer »

Sida 249 av 774 sidor < Första  < 247 248 249 250 251 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)