Tandvårdsskadeförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Sjuk av amalgam? Hur mäta kvicksilver?

Många undrar vilka prover man kan ta för att få veta om man är sjuk av sina amalgamfyllningar. Svaret blir ofta långt och komplicerat då det inte finns ett prov som visar sanningen. Alltför mycket påverkar om man blir sjuk eller inte av sina amalgamfyllningar. Dels handlar det om möjligheten för kroppen att avgifta sig och dåliga avgiftare kan få förgiftningssymtom efter en tid och dels handlar det om immunsystemets reaktioner och om allergier. Även andra saker som ofördelaktiga gener, näringsbrister och  synergier mellan olika gifter påverkar om man blir sjuk eller inte.

Läs mer »

Reparera proteser?

Hel- eller delproteser är ofta bra alternativ och särskilt gäller det för känsliga individer. Även om proteser inte kostar lika mycket som implantat och broar så utgör ändå proteserna en stor investering. Käkbenet kan förändras efter en tid och då behöver proteserna göras om eller så går de sönder om man exempelvis tappar dem i golvet.  Istället för att göra en ny protes finns möjlighet att reparera den och om detta har tidskriften Dental News skrivit en hel artikel. 

Läs mer »

Tandvården i ny fuskskandal

Uppenbarligen är det alltför lätt att fuska inom tandvården. Nu har ett myndighetssamarbete medfört att ännu mer fusk än tidigare avslöjats inom tandvården. Främst handlar det om att tandläkare tar betalt för icke utförda behandlingar eller tagit betalt exempelvis för komplicerade rotfyllningar då det endast var enkla sådana som gjordes. Det myndigheterna dock inte tar upp är de kostnader patienterna får ta. Det ringer relativt ofta folk till Tandvårdsskadeförbundet som misstänker att de betalat för mycket till tandläkaren. 

Läs mer »

Förebygg karies och dålig tandhälsa

Tandläkare Steven Lin har skrivit boken "The Dental Diet" där han berättar hur man minskar risken för karies och faktiskt också kan laga små hål i tänderna genom att lägga om kosten. Hans uppfattning är att tarmbakterierna har stor betydelse för uppkomst av karies och bakteriefloran försämras när man äter socker eller andra snabba kolhydrater. Han anser också att kroppen behöver rätt näringsämnen och det gäller bland annat vitamin D3 och K2, men även andra mineraler kan behövas. 

Läs mer »

Dålig avgiftning ökar risken för känslighet mot metaller

Alltmer genetisk forskning tyder på ärftliga orsaker till känslighet mot kemikalier av olika slag. Det handlar framför allt om kroppens förmåga att bilda glutation, som är viktigt för att föra ut gifter ur kroppen, och den acetylerande förmågan. Den som har "genetiska defekter" i förmågan att avgifta kroppen kommer successivt att ackumulera gifter som senare kan leda till besvär i form av värk i muskler och leder, magtarmbesvär och även hjärtkärlproblem. 

Läs mer »

Reaktion på kosten starkt individuellt

Hur folk reagarerar på kosten är starkt individuellt enligt ny brittisk forskning. Inte ens enäggstvillingar reagarera lika.  Den nya kunskapen innebär att det är omöjligt i dag att tala om vilken kost som lämpar sig för en speciell person. 

Läs mer »

Sida 3 av 552 sidor  < 1 2 3 4 5 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.


Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin (egen hemsida)

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu